Smaakbommetjes: zelf ingemaakte citroenen

Je komt ze regelmatig tegen in Arabische recepten: ingelegde/ingemaakte citroenen. Super smaakvol en passend in bijv. een frisse salade met olijven, tomaten, komkommer, dille, peterselie of een tajine met kip, amandelen en gedroogde abrikozen.

Je kunt uiteraard ingemaakte citroenen kopen in een (arabische) supermarkt of speciaalzaak. Er is echter veel verschil in kwaliteit en volgens ons kan er niets op tegen zelfgemaakte exemplaren. Hiervan weet je tenminste ‘wat er in zit’ en kan je eventuele kruiden/specerijen toevoegen naar smaak.

Zelf maken? 

Volg onderstaande instructies om tot een zo’n goed mogelijk resultaat te komen. Gebruik biologische (onbespoten) citroenen gezien je de schil gebruikt en deze vaak een ‘chemisch’ waslaagje hebben.

Wat heb je nodig?

8 (biologische) citroenen 

600ml (vers) citroensap (circa 8 citroenen)

Circa 200gr grof (zee)zout 

2 eetl. kristalsuiker

2 eetl. peperkorrels 

4 laurierblaadjes en/of rozemarijn 

Optioneel: gedroogd rood pepertje 

Een goed afsluitbare glazen pot (bijv. beugelpot met rubbertje) 

Instructies

  • Was de citroenen goed onder stromend water, boen ze eventueel schoon met een (groente)borsteltje
  • Snijd aan beide kanten van de citroen ongeveer een 1/2 centimeter van de de uiteindes af en snijd de citroenen tot ongeveer 3/4 deel in kwarten.
  • Vermeng het zout met de suiker in een grote schaal en stop een deel hiervan in de (half open) citroenen. Leg de citroenen in de schaal en bedek ze met de rest van het zout/suiker mengsel. Dek de schaal af met bijv. een deksel en plaatst de schaal zo’n 24u in de koelkast.
  • De volgende dag: Vul de glazen pot met kokend water voor enkele minuten. Zorg ervoor dat ook het deksel/rubbertje ondergedompeld zijn in het kokende water. Dit is nodig om de pot goed te steriliseren. 
  • Plaats de citroenen stuk voor stuk in de glazen pot, druk telkens goed aan. Leg op elke ‘laag’ ook enkele peperkorrels/verse kruiden naar wens. 
  • Pers de andere 8 citroenen uit en voeg het sap toe aan de gezouten citroenen. Belangrijk is dat de citroenen volledig onder het sap staan. 
  • Maak (indien nodig) de rand van de pot schoon met een keukenpapiertje en sluit de pot goed af (controleer dat er geen lucht bij kan komen). Plaats de pot op een donkere (koele plek) bijv. in de kelderkast. 
  • Na ongeveer 30 dagen zijn de citroenen klaar voor gebruik. Wanneer je de pot telkens goed sluit zijn de citroenen enkele maanden houdbaar. Wil je dit verlengen tot bijv. een half jaar? Plaat de citroenen dan al vanaf het begin in de koelkast. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.