Zelf aan de slag met de vijzel: Tips & Trics

vijzel kookworkshop feast

Wanneer gebruik je een vijzel? 

Waarom is een vijzel beter dan bijv. een hakmolentje of staafmixer? Vijzelen ‘met de hand’ kan soms een geduld klusje zijn. Toch heeft het zo z’n voordelen: Wanneer je een elektrisch apparaatje gebruikt zorg je dat er extra zuurstof bij de ingrediënten komt waardoor je zowel smaak als voedingswaarden kwijtraakt. Daarnaast heb je met vijzelen meer controle over het uiteindelijke resultaat: hoe grof of fijn je de substantie wilt hebben. 

Welke vijzel kan je het beste gebruiken? 

In de FEAST keuken maken wij gebruik van voornamelijk granieten vijzels. Het is belangrijk dat je flink druk kan uitoefenen oftewel voldoende weerstand in je vijzel hebt (anders wordt het nooit wat). Een zware (graniet of marmer) vijzel blijft op z’n plek staan, is niet poreus (waardoor er bijvoorbeeld iets in kan achterblijven) en valt makkelijk onder de kraan schoon te maken. Mocht je een vijzel willen aanschaffen: Check de binnenkant. Een iets wat ruwe binnenkant is handig zodat je voldoende grip hebt op de (soms wat gladde) ingrediënten. 

Waarvoor kan je een vijzel gebruiken? 

De vijzel is een handige keukentool om prominent op je aanrecht te hebben staan. (Zeker als je mooi exemplaar hebt). De toepassingen voor een vijzel zijn talrijk. Denk o.a.

  • Het maken van pesto of curry/kruidenpasta
  • Het kneuzen van kruiden (bijv. komijnzaad zodat er meer smaak vrij komt)
  • Hakken of vermalen van noten (hazelnootstukjes, amandelmeel etc.)
  • Knoflook en/of gemberpuree maken
  • Kristalsuiker tot poedersuiker vermalen
  • Koffiebonen malen 
  • Etc. 

Leren werken met een vijzel?

Tijdens onze kookactiviteiten staan er vaak vijzels op de keukentafel. Met name in onze Aziatische workshops (denk aan Curry en Thais) ga je zelf aan de slag met de vijzel. Kijk in de online shop naar de beschikbare data en thema’s 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.