Perzische lamsgehaktballetjes met berberis

recept Perzische gehaktballetjes met berberis

Mezze op tafel

Het ziet er fantastisch uit: een tafel vol lekkere hapjes en kleine gerechtjes om samen te delen en te genieten. Niet hoeven te kiezen welk gerecht je wilt eten maar van alle lekkernijen te kunnen proeven. In het Midden-Oosten zijn ze hier ‘master’ in. Vis, vlees, vegetarisch, vegan, warm of koud het aanbod is vaak royaal en soms overweldigend. 

Gehaktballetjes met een twist 

Hierbij het recept van een smaakvolle mezze namelijk lamsgehaktballetjes met dille en berberis. Heerlijk als onderdeel van een tafel vol met smakelijke hapjes maar ook prima als aanvulling op je maaltijd (bijvoorbeeld met bulgur, gegrilde groenten en tatziki). 

Berberis

Berberis ook wel zuurbes zijn kleine dieprode besjes die je in de keukens van Iran, Irak, Syrië en Libanon tegenkomt in stoofschotels, salades en gerechten met vlees/gevogelte. De zure en fruitige smaak zorgt voor balans en frisheid in je gerechen. Je kunt ze gedroogd online kopen of bij een Arabische supermarkt. 

Wat heb je nodig? 

500 gr lamsgehakt

1 ui

2 teentjes knoflook

2 eieren

30-50gr berberis

1 el kurkuma

1 el kaneel

1el komijnpoeder

zout & peper

zonnebloemolie 

handje dille

handje peterselie

Hoe maak je de gehaktballetjes? 

  • Snipper de ui en knoflook
  • Hak de berberis, dille en peterselie fijn 
  • Meng alle ingrediënten door het lamsgehakt. Draai balletjes van gelijke grootte 
  • Verhit een scheut olie in de pan en bak hierin de balletjes in circa 5-8 minuten bruin/gaar
  • Serveer met bulgur(salade), rijst of Oosters platbrood

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.