Kruisbessen: een friszure & gezonde smaakexplosie

Tijdens de zomermaanden juli & juli is het seizoen van de kruisbes, ook wel klapbes, kroezel of stekelbes genoemd. De bessen groeien aan struiken met flinke stekels, vaak op kalkhoudende grond. Groene, rode of gele flinke bessen met een wat stevige schil en een sappige, frisse vulling. Hoe rijper (dieper qua kleur) de bes is hoe zoeter hij smaakt. 

Verrassende smaak voor zoet & hartig 

Kruisbessen zijn heerlijk in het ontbijt (bijv. bij yoghurt met granola), tijdens de lunch in een frisse, zomerse salade, in je baksels of voor jam/chutneys (wanneer je een hele berg hebt bemachtigd). De bessen zijn lekker in combinatie met o.a. komkommer, appel of kiwi. Kruisbessen zijn net als ander zachtfruit erg teer, verwijder de steeltjes daarom lastminute na het wassen. 

Gezondheidsvoordelen

Ben je opzoek naar een gezond tussendoortje vol vitaminen? De kruisbes zit vol vitamine A, C & E. Daarnaast zijn de bessen een bron van vezels, kalium, ijzer en calcium. Vroeger werd de kruisbes regelmatig voor medische doeleinden gebruikt. Zo gebruikte men het zurige sap van de bes als middel om koorts te verlagen. In de Ayurvedische geneeskunde is de kruisbes favoriet voor de behandeling van een breed scala aan lichamelijke klachten zoals diarree en dysenterie en het detoxen van je lever.  

Kruisbessen kopen en planten

Kruisbessen zijn over het algemeen niet overal/makkelijk verkrijgbaar. Gezien de beperkte vraag (onbekend maakt onbemind), vind je ze bijna nooit in de supermarkt. De meeste kans maak je op de markt of bij een goede groenteboer bij wie je ze soms ook kunt bestellen. Ben je groot fan van kruisbessen? Overweeg dan een struik in je tuin te planten, de kruisbes houdt van een plekje half in de schaduw. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.