Maak kennis met interessante groente: ‘Kousenband’

kousenband Surinaamse recepten

Maak kennis met interessante groente: ‘Kousenband’

Kousenband, ook wel ‘aspergeboon’, ‘snakebean’ of ‘stringbean’ genoemd. Je bent ze vast weleens tegengekomen in de toko of op de markt. Deze lange slanke bonen zijn in Nederland met name bekend als onderdeel van de Surinaamse Keuken; denk aan een belangrijk ingrediënt bij roti kip en petjel. Kousenband wordt vaak geassocieerd met de sperzieboon; hij is echter in smaak net iets pittiger en vaak wat knapperiger dan deze oer-Hollandse variant. 

Oorsprong

De kousenband kent zijn oorsprong in de Zuid-Amerikaanse en Zuid – Oost Aziatische keukens. Het vaak (sub)tropische klimaat daar is ideaal om de bonen tot grote lengtes te laten groepen; soms wel 80 tot 100cm. De meest bekende kousenband soort is de groene versie, in Oost-Azië vind je soms ook paarse varianten. Helaas is de paarse variant moeilijk in Nederland verkrijgbaar. 

Kousenband klaarmaken 

Kousenband smaakt heerlijk bij (pittige) vis en kipgerechten maar ook vegetarisch met een massala eitje of vegan met krokant gebakken tempeh. Verwijder de uiteinden van de boon, snijd ze in gelijke stukjes (1 à 2 cm) en kook ze in circa 15 minuten in een pan met kokend, gezout water beetgaar. Spoel daarna de kousenband goed af onder koud water en (indien gewenst) besprenkel de stukjes met een beetje citroensap (voor kleurbehoud en frisheid).  

Hoe kom ik aan kousenband? 

In bepaalde steden is het vrij makkelijk om aan kousenband te komen, denk aan de toko, markt of Surinaamse winkel. Soms kan je het zelfs vinden in een goed gesorteerde supermarkt. Let op dat kousenband stevig en sappig aanvoelt, dat bepaalt de versheid. 

Wanneer je in een gebied woont waar kousenband niet zo goed verkrijgbaar is kan je eventueel ook kiezen voor bevroren kousenband. Deze liggen vaak in het diepvriesvak van de toko (gesneden en al), kan je lang bewaren en is makkelijk in gebruik voor bijv. een stoofgerecht. 

Uiteraard is het ook mogelijk om kousenband zelf te kweken. Mocht je een tuinkas hebben: kousenband heeft veel behoefte aan warmte en zon gezien zijn afkomst en groeit daarom ook in Nederland het beste in een warme, vochtige (tunnel)kas. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.