Siciliaans weekendrecept: Pasta ‘alla Norma’

Recept pasta alla norma. Vegetarisch recept met aubergine

Hoogzomer! Waarschijnlijk heb je vast een aubergine in je groentelade of op de fruitschaal liggen. Het is nu topseizoen van de aubergine; je vindt ze op de markt en in de winkel in overvloed, vaak voor een klein prijsje. 

Simpel & smaakvol

Dit heerlijke Zuid-Italiaanse (Siciliaanse) zomerpasta recept is vegetarisch, makkelijk te bereiden en zit boordevol smaak; kortom een topgerecht voor een warme (weekend)dag. 

Wie is ‘Norma’ en wat is ‘Ricotta salata’? 

In de 19e eeuw was een Siciliaanse opera genaamd ‘Norma’. Het verhaal gaat dat de schrijver van deze opera regelmatig pasta met aubergine en tomaat bestelde bij zijn favoriete restaurant waar als volgt de restauranthouder besloot dit gerecht naar de opera ‘Norma’ te vernoemen. 

Een belangrijke smaakmaker in dit gerecht is ‘Ricotta salata’. Dit is niet de standaard ‘zachte’ ricotta die je in de supermarkt kunt vinden maar een gedroogde/gezouten variant. Een wat stevigere kaas die je ook kunt raspen. De smaak van deze kaas is licht zilt bijna een beetje nootachtig en is dus een echte toevoeging aan de aubergine en tomaten.  Overigens is ricotta salata niet heel makkelijk te verkrijgen; kijk hiervoor bij een goed gesorteerde kaasboer of bestel online. Zoek je naar een vervanger? Gebruik dan een goede kwaliteit Parmezaanse kaas. 

Wat heb je nodig? 

(voor 4 personen)

1 aubergine

1 knoflookteen

400 gr. San Marzo tomaten (uit blik)

400 gr. pasta (bijv. spaghetti of penne)

Hand ricotta salata 

Hand verse basilicum

Peper & zout

Olijfolie 

Hoe maak je de pasta alla Norma?  

  • Was de aubergine en snijd deze in gelijke blokjes van circa 1,5cm en besprenkel de stukjes met zout en laat deze 10 minuten in een zeef uitlekken (het zout zorgt ervoor dat het overtollige vocht door de aubergine wordt afgestoten).
  • Spoel de aubergines af onder stromend water, lek de blokjes goed uit en dep het laatste vocht met keukenpapier. 
  • Verhit in een koekenpan een flinke scheut olijfolie en bak hierin de aubergine blokjes goudbruin (circa 1-2 minuten). Schep de blokjes uit de pan en laat deze goed uitlekken op keukenpapier. 
  • Ondertussen: Hak de knoflook fijn en tomaten grof. Fruit de knoflook in flinke scheut olijfolie (eventueel in dezelfde pan als de aubergines) voor ongeveer een ½ minuut en voeg dan de gesneden tomaten toe. Laat de saus circa 15 minuten zachtjes (op laag vuur) inkoken en roer regelmatig. 
  • Kook de pasta volgens de verpakking in ruim kokend water (kookduur afhankelijk van het soort pasta wat je gebruikt).
  • Wanneer de pasta al dente (beetgaar) is: lek goed uit en voeg toe aan de tomatensaus. Voeg dan de aubergine toe aan de pasta. 
  • Rasp de ricotta salata over de pasta en serveer met verse basilicum. Maak op smaak met peper & zout indien nodig en voeg uiteraard nog wat ricotta als ‘finishing touch’. 

Buon appetito! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.